Sunt leverne och god mat


Kanske en fiskrätt skulle smaka i helgen ?
Jag valde lax som var Krav-märkt och bladspenat som var ekologisk.
Granatäpplet fanns inget alternativ utan den var oekologisk tyvärr.
Broccolin som köptes fanns inte heller som ekologisk tyvärr.

BROCCOLI innehåller bl a K-vitamin som hjälper till att rensa bort överflödigt Kalcium från blodkärlen.
Dessutom innehåller det mycket fibrer som dessutom i studier kunnat visa sig sänka blodtrycket och det onda kolesterolet, LDL.

GRANATÄPPLET innehåller fytokemikalier som skyddar blodkärlens slemhinna från skador.
Studier med granatäpplejuice har visat att kroppens produktion av kväveoxid. Kväveoxidet hjälper blodkärlen att göra dem elastiska och rörliga.
Andra studier har också visat att stoppa skador från för högt kolesterol, sänka blodtrycket och att t o m åderförkalkning kan gå tillbaka.

SPENAT innehåller folat och kalium, som är bra för hjärtat och kan reglera blodtrycket.
Ät gärna spenat eller annan mörkgröna bladgrönsaker om dagen

Dessutom brukar jag varje dag ta ett par tsk GURKMEJA blandat i lite Rapsolja varje dag.
Gurkmejan har en antiinflammatorisk effekt och sänker inflammation i kroppen som annars kan leda till åderförkalkning.
En studie från 2009 har visat att man kan minska fettavlagringarna i blodkärlen med 26 %  genom att regelbundet använda gurkmeja i maten regelbundet. Man tror att det är ämnet curcumin i gurkmejan som har den positiva effekten i kroppen.

Ja, att leva sunt är sunt :) och i dessa tider då allt fler larmrapporter kommer om ohälsosam föda måste man själv göra ett aktivt val av sundhet.


Lax med spenat och granatäpple

Ingredienser:
300 g laxfilé
250 g fryst bladspenat
3/4 tsk salt
2 st vitlöksklyftor
1 krm svartpeppar
1 1/4 dl mellangrädde
1/4 st granatäpple (istället för citron)

Sätt ugnen på 225 grader. Tina spenaten. Skär laxen i 3 x 3 cm stora bitar.
Strö över hälften av saltet. Skala och skiva vitlöken.
Lägg spenat och vitlök i en stor ugnssäker form. Salta och peppra.
Häll på grädden och lägg på laxen. Stek i mitten av ugnen 12-15 min.
Dela  granatäpplet och ta ur kärnorna. Strö dem över laxen.

Servera med Broccoli eller en sallad

*****************************



TREVLIG HELG !!