Många fina fynd här till julen
Ernst Kirchsteiger goda griljering av julskinka
Färdigkokt skinka
ERNSTS GRILJERING
1 st ägg
1 dl svensk senap
1 dl farinsocker
2 dl ströbröd
0.5 dl pistagenötter, finhaclade
0.5 dl valnötter, finhackade
0.5 dl vita sesamfrön
Gör så här:
Skär först bort svålen från skinkan, lämna endast ett tunt lager.
Knäck ägget i en skål och tillsätt senapen och hälften av farinsockret och vispa.
Häll sedan i resten av farinsockret och ströbrödet och blanda till en kladdig smet. Vänta sedan några minuter tills ströbrödet satt sig lite.
Smeta senapsblandningen över skinkan (cirka 0,5 - 1 cm tjockt). Ta nötterna och sesamfröna och tryck in jämt över senapslagret.
Griljera julskinkan längst ner i ugnen på grill i cirka 10-15 minuter på 200 grader.
Kryddmarinerade apelsiner med krämigt ris (Ernsts recept)
Den här efterrätten kommer definitivt att stå på vårt julbord. Gottegrisar som vi är.
KRYDDMARINERADE APELSINER
1 st kanelstång
vaniljstång
2.5 dl socker
5 st stjärnanis
5 dl vatten
1.5 st rödbeta, riven
4-6 st apelsiner
GARNERING
1 st granatäpple
60 g pistagenötter
Honung efter tycke och smak
KRÄMIGT RIS
500 g risgröt
3.3 dl grädde
3 msk honung
Gör så här:
Kryddmarinerade apelsiner
Dela vaniljstången i två, peta bort kärnorna och lägg i en kastrull tillsammans med kanel, socker, stjärnanis och vatten.
Skala apelsinerna, skär bort allt det vita och lägg i en djup skål.
Skiva sedan apelsinerna och lägg ut på ett fat.
Hacka pistagenötterna och strö över apelsinerna.
Vispa grädden tills den är nästan helt färdigvispad. Blanda sedan grädden med färdigt grötris och lite honung. Avsluta genom att ringla lite honung över det krämiga riset.
Visst har vi mycket gott att vänta på, på julafton........... :)