lördag 25 oktober 2014

Helgmat, hälsa, kosmetika


Hej mina läsare ! Nu är det helg igen och vad det innebär, kanske avkoppling med nära och kära, en del måsten kanske också men framför allt hämta energi.
Själv så skulle jag vilja packa för en skön weekend på ett trevligt ställe någonstans. Det kanske inte just blir den här helgen men gärna en annan.
Weekendväskan, varma vantar, varm tröja, bekväma skor och inte att glömma, favoritboken. Kanske ta med några mysiga små ljus att tända i höstmörkret.

M's shop finns mycket att välja på att shopa.
http://premiumshoppen.se/tidning/m-magasin/

M Magasin
Källa:
Det är aldrig för sent att ändra dåliga vanor!


Stillasittande, bukfetma, stress och rökning. Allt hänger ihop och påverkar risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

Livsstilsprofessor Maj-Lis Hellénius var på 80-talet bland de första att skriva ut fysisk aktivitet på recept. I den nya boken Hälsosam livsstil (Ica bokförlag) sprider hon de senaste forskningsrönen om hur sund mat och fysisk aktivitet påverkar hälsan.
– Det är aldrig för sent att ändra livsstil, och jag vet att det går, säger hon.

Här är några av hennes tips om vad man själv kan göra för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar:

• Gå en rond mot bukfetman. Stirra dig inte blind på vad vågen säger. Bukfetma ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar – men också för demens, vissa cancerformer, Alzheimer och depression.
Ta fram måttbandet och mät emellan nedersta revbenet och höftbenskammen – det brukar vara där naveln sitter. Tag ett djupt andetag och andas ut. Dra inte åt, bandet ska löpa fritt. Mät omkretsen på en cm när.

Midjemått kvinnor
under 80 cm – normalt
80-87 cm – lätt förhöjt
88 cm och över – förhöjt, bukfetma

• Sluta skuldbelägga dig själv. Olika människor reagerar olika på samma kost. Den som säger ”jag behöver bara titta på en Japp så går jag upp!” har rätt! Det beror på vilken typ av fetma-gen man råkar ha.

• Sluta banta. Ät medelhalvsmat – dvs rikliga mängder grönsaker, frukt, baljväxter, spannmål, fisk, omättade fetter, måttligt med alkohol och bara små mängder mättade fetter. I praktiken 500 gram grönsaker per dag (= 3 frukter och 2 rejäla nävar grönsaker).

• Smygträna. Parkera så långt bort som möjligt på parkeringsplatsen och se varje trappa som en hälsohöjande möjlighet!

• Gå på kontinuerliga hälsokontroller – du är värd det lika mycket som din bil!

• Var konsekvent i det lilla. En liten konsekvent genomförd förändring gör underverk på sikt.

• Var beredd på återfall – när du väl gått till handling hamnar du aldrig mer i det omedvetna stadiet – och bara det är en framgång!

• Rör dig så att du blir andfådd och varm 30 minuter fem dagar i veckan. Kör gärna även ett motionspass 30-60 minuter två gånger i veckan. Lägg in styrketräning i någon av aktiviteterna minst två gånger i veckan. Det behöver inte vara 30 eller 60 sammanhängande minuter – nya rön visar att det också går bra att dela upp tiden i kortare pass om minst 10 minuter, bara de känns måttligt ansträngande.
Lär dig mer

Vill du lära dig mer om orsakerna bakom hjärt- och kärlsjukdomar och veta hur du själv aktivt kan förebygga dem, kan ta del av Maj-Lis Hellénius webbaserade kurs Sundkurs.
Kicks.se

Källa:
http://www.kicks.se/kicks--b653/makeup-c93?ticket=L3N0YXJ0cGFnZS9zdGFydGNhbXBhaWduczsjO3Byb2R1Y3Rfa2V5O1NDXzUwMTsjOw

Det här receptet får det bli en av dagarna i helgen. Känns lite sunt med dessa ingredienser. 
Den kanske oväntade kombinationen av den salta luftorkade skinkan och den feta laxen är delikat. Det är viktigt att skinkan är riktigt tunt skivad och att laxen är torr när man lindar in den så att den fäster på fisken. Se till att steka fisken runt om, då blir skinkan ett knaprigt skal runt fisken. Man ska steka på hög temperatur så att man hinner steka den runt om innan den blir genomstekt, lite kärna i fisken får det gärna vara! Källa: Leila.se4 PORTIONER

500 g färsk laxfilé
1 msk färsk timjan
flingsalt
svartpeppar från kvarn
4 skivor prosciutto
2 msk smör
Sparrissallad
1 knippe färsk grön sparris
1 msk olivolja
flingsalt
svartpeppar från kvarn
1 huvud romansallad
1 ask körsbärstomater 200 g
getost
olivolja
balsamvinäger

Dela laxen i fyra bitar.
Krydda med timjan, salt och peppar och rulla in varje laxbit i prosciutto.
Stek laxbitarna i smör tills de fått gyllene och krispiga ytor runt om.
Låt laxen ligga kvar i pannan och vila cirka 5 minuter.
Blanda hel sparris med olja, salt och peppar och grilla den i en het grillpanna.
Lägg sallad, delade tomater och grillad sparris på ett serveringsfat.
Skär laxen i bitar och smula över getost.
Salta, peppra och toppa med lite olivolja och balsamvinäger.Ha en riktigt god och bra helg !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...