söndag 2 november 2014

Mat, Resor, JulinspirationKälla:
http://www.jotex.se

Kan ju inte låta bli att börja tänka Advent och Jul nu. Även om jag får hålla igen lite. Men jag kan väl erkänna att jag börjat att längta till första advent först och främst.
Jag älskar verkligen att få ställa mig och baka saffransbullar, sätta upp julgardiner, fram med adventsljusstakarna o s v.
Fast jag tycker det är tillåtet att börja tänka i de banorna när vi kommit in i November.

*************************


Vi behöver äta också och god mat hör väl till ett av livets höjdpunkter, håller ni med ?

Ett lunchtips, varsegod....

Källa:

Fräsch sallad med salami
½ zuccini
½ fänkål
1 mogen apelsin
1 mogen avokado
¼ huvud isbergssallad
200 g fetaost
Olivolja
Flingsalt
Svartpeppar från kvarn
75 g tunt skivad salami
50 pinjekärnor
3 kvistar färsk rosmarin

Skölj och skiva zuccini och fänkål lövtunt på en mandolin eller med en osthyvel.
Skala och skiva apelsin och avokado tunt.
Skölj och bryt isbergsalladen i bitar.
Varva grönsakerna på tallrik och ringla över rikligt med olivolja. Krydda med salt och peppar. Smula över fetaost och lägg salamin överst.
Rosta pinjekärnorna med flingsalt i en torr kastrull. Strö dessa över salladen.
Garnera med plockad färsk rosmarin

**************************
Att resa är ett sätt att leva.........
GARDASJÖN

Klimatet är ljuvligt här.
Gardasjön är den största sjön i Italien. Den ligger i norra Italien ungefär halvvägs mellan Venedig och Milano i närheten av Verona. Sjön och dess närområden är kända för flera goda viner och som ett stort turistresmål.

Byarna ligger nära varandra och bjuder på medeltida gränder, rik kulturhistoria, mysiga kaféer och restauranger med pinfärsk fisk. Längre inåt land ligger borgar, slott och palats, där man som nyfiken turist kan få ta sig en titt. 

Berget Monte Baldo ovanför byn Malcesine är en självklar dagsutflykt. Limone, Sirmione, Saló, Bardolino, Riva m fl, m fl.

Sirmione, som bjuder på klart heta upplevelser. Vid den karaktäristiska halvön finns en klassisk terme, med svavelosande hetvatten från de underjordiska källorna. Ett besök här kräver minst en halvdag. Verkligen värd en halvdag. Hur vackert och pittoreskt som helst. Ta er tid att ströva genom gränderna också och en båttur ut på sjön.

Garda stad är värd ett besök också som fortfarande har kvar gamla gränder.

GARDA

Garda stads breda strandpromenad är kantad av små pittoreska caféer och kulinariska restauranger, och är det vackraste alternativet för en långpromenad. Strandpromenaden är fri från trafik och benämns ofta ”stadens hjärta”. Hela området närmast vattnet är relativt platt och därav väldigt populärt bland cyklister som följer strandpromenaden hela vägen till Bardolino, en stad 2-3 km längre ner. Garda stad surrar även av båtar och färjor som anländer, lägger ankar eller lämnar staden.

Garda stad har en strand som lämpar sig utmärkt för solande och badande, men dock inte sandslottsbyggande på grund av dess små vita stenar till strand. Stranden ligger lite utanför stadens centrum.

Nattetid är Garda stad en färgglad fröjd för ögonen med strandpromenadens dekorativa ljusspel från caféer och restauranger. Ofta finns det även levande musik utanför matställena, och folk är aldrig långt ifrån dans.

För den shoppingsugne så finns en hel del intressanta små butiker och konstgallerier i en labyrint av smala gator i stadens centrum.

Garda stad är även rik på historia, och en väl besökt attraktion för turister är berget Rocca di Garda där ruinen av ett medeltida slott huserar. Väljer ni att klättra upp så bjuder berget på otroliga vyer över såväl Gardasjön som Garda stad. Klättringen tar cirka en timme från staden.
DOLOMITERNA, SÖDRA ALPERNA

Vill man så kan man också ta sig upp i Dolomiterna som är en fantastisk naturupplevelse. De är en del av Alperna i Nordöstra Italien.
Ta dock med er en varm tröja då det är svalare där uppe på så hög höjd.


VERONA, ROMEO OCH JULIAS BALKONG


Verona ligger nära. Efter en knapp halvtimme med bil är du framme vid stadsmurarna och amfiteatern från romartiden. Häftigast är teatern om aftonen, under en operaföreställning, då du kan ta del av både scenen, stjärnhimlen och atmosfären bland publiken. Opera i Verona är lika med folkfest. Missa inte det.

Och så finns ju historien om Romeo och Julia, som satt sin prägel på hela den antika staden. Julias balkong drar turister i massor. Det svårt att låta bli att åtminstone titta in i gränden till gårdshuset.

VENEDIG
Så till sist glöm inte Venedig :) !Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...