fredag 16 januari 2015

Matiga recept


Nu när storhelgerna är över är det faktiskt befriande att få äta lite annat än jul- och nyårsmenyer.
Jag läste förresten i en tidning att en familj på nyårsafton var så trött på allt vad  jul- och nyårsmat hette så det blev att de öppnade en Bullens korv på nyårsafton samt satt sig att äta surströmning istället. Ja, varför inte, inget är ju fel...... :)

Idag tänkte jag bjuda på två av mina favoriter som smakar bra. 

Grönsakspannkaka med skinka


2 port

Blanda ¾ dl vetemjöl,
½ dl fiberhavregryn och 1 krm salt.
Tillsätt 1½ dl mjölk och vispa till en jämn smet.
Vispa i 2 ägg och vänd ner ½ dl riven squash och ½ dl riven morot.
Stek 4 små pannkakor i 2 msk smör.
Servera med 70 g rökt skinka, tomater och 1 dl matyoghurt blandat med 1 finriven vitlöksklyfta,
1 msk plockad timjan, salt och peppar.


Broccolibiffar med Myntasås


2 port

Koka 350 g broccolibuketter mjuka i lättsaltat vatten.
Vispa ihop 1 ägg,
1 dl mjölk,
¾ dl vetemjöl,
½ tsk salt och 1 krm peppar.
Skär broccolin i små bitar och blanda ner i äggblandningen, mosa lätt med vispen.
Vänd ner ½ riven gul lök och 1 dl grovriven parmesan.
Hetta upp 1 msk smör i en stekpanna och klicka ut hälften av broccolismeten till 4 biffar.
Stek ett par min på båda sidor.
Stek resten av smeten på samma sätt.
Servera med tomater och
1 dl matyoghurt, 8 %, blandat med 1 msk hackad mynta, salt och peppar.


Laxfilé med risoniröra
Källa: Viktväktarna
250 g Lax 
1 1/2 dl Pasta okokt (makaroner), t ex risoni 
1/2 st Grönsaksbuljongtärning 
1 tsk Margarin flytande 80% 
1/2 st Squash (zucchini) 
1 st Paprika, gul 
100 g Champinjoner, färska 
2 st Schalottenlök 
1 dl Fraiche 5% 

Instruktioner
Lägg laxfiléerna i en ugnssäker form, strö över salt, peppar och ställ in i ugn, 225° ca 15 minuter. Koka risonin i grönsaksbuljong enl förp. Skär squash, paprika och svamp i bitar, hacka löken grovt. Fräs löken så att den blir mjuk och lite genomskinlig i en stor kastrull. Blanda i squash, paprika och svamp. Låt fräsa på hög värme under omrörning 4- 5 minuter. När risonin är klar, häll av vätskan och vänd ner den i grönsakerna. Blanda i fraiche och smaka av med salt och peppar. Låt allt bli varmt. Servera med lax, ruccola och cocktailtomater. Tips! Byt ut laxfilén till kycklingfilé.


Det här receptet har jag prövat flera gånger och det är hur smarrigt som helst och så nyttigt.