fredag 30 september 2016

Fotofunderingar....


Idag blåser det rejält  med sydvästliga vindar, 8 m/s och 17 grader ute, sol.
Det börjar rassla lite under fötterna på vissa ställen nu med löv som ramlat av träden.
Hösten är ett faktum men än i det här området har det inte blivit meteorologisk höst än. 

Läste på SMHI följande om hösten:

Den meteorologiska definitionen av höst är att dygnsmedeltemperaturen ska vara sjunkande och ligga mellan 0 och 10 plusgrader.

Här är några exempel på när hösten normalt brukar anlända:
Kiruna 16 augusti
Östersund 5 september
Stockholm 29 september
Malmö 12 oktober

Delar med mig av några bilder från morgonens naturrunda.

Solens ljus ger skuggor på de gula höstlöven

Det där med att ha intresse för foto och vilja utveckla sitt fotande 
det görs inte över en dag. 
Jag har mycket kvar att lära. Vill pröva olika stilar och försöka hitta utmaningar för utvecklingens skull. Försöka hitta min nisch. 

Motiv finns det ju verkligen överallt. Men det jag har fått lära mig är, att det är inte nödvändigtvis ett perfekt motiv som skapar en perfekt bild, utan istället vad man som fotograf kan göra med de motiv som dyker upp, vare sig de är bra eller dåliga.

Enbärens blå färg mot de gröna bladen

Ett motiv kan ju vara ett landskap, något abstrakt, djur, människor osv. osv.
Jag tycker nog själv att jag dras till vissa motiv men brukar försöka hejda mig ibland och se andra möjligheter i annat. Till slut hoppas jag att jag kanske kan hitta min nisch.
Jag tycker att man kan se det som en utmaning att skapa en bra bild från ett motiv som man nödvändigtvis inte trodde på från början när man såg det men sen när man har stått där en stund och begrundat det så kan man ändra sig i sin åsikt och ändå fota det och det kan bli riktigt hyggligt..

Även om man i princip kan göra vad som helst till ett motiv så skall man inte fotografera motivet bara för att det finns tillgängligt.

  Då blir motivet ett rätt meningslöst objekt i bild och då brukar jag tycka att fotograferandet blir statiskt och tråkigt och det vill jag ju inte förstås.

 En anka blir en anka, en dörr blir en dörr och en bil blir en bil, men bilden säger inte mycket mer än så och det enda jag egentligen har åstadkommit är en ren dokumentation.

Så vill jag inte fotografera men så blir det iaf titt som tätt. Jag vill inte ha bilderna enbart som en dokumentation.

Så därför har jag stannat upp i mitt deltagande i Fotoutmaningen för att just jag ska tänka till, hur komponerar jag mina bilder, vad väljer jag för motiv, vilken känsla förmedlar jag, skapar den någon fantasi hos betraktaren eller är det bara för att "klicka" av och klara av ytterligare ett tema i utmaningen o s v

Jag vill inte bara "klicka" av bilder och så är det bra med det.

Jag vill få ut något mer av min bild men som betraktare vill jag också ha ut något och vill lära från andra. Men till det hör också att man delar med sig av sin information från fotandet och berättar i ord hur man tänkt i utformningen av bilden. Vissa gör det och vissa inte. Det beror säkert på vilken ambitionsnivå man ligger på m m m m.

Solen lyser igenom blandens gula färg så att man ser ådringarna i bladen

Visst blir jag glad över att över huvud taget hitta ett motiv, men sen tycker jag också att jag vill lägga in mer tankekraft på hur eller varför jag fotar motivet. 

I kurser jag deltagit på sägs att motivjagandet visar sig bli den dominerande processen i fotograferandet, bilderna saknar känslor och budskap och man står stilla i sin 
utveckling när det blir så.

Även vattenväxter vissnar nu ner

Vilket motiv jag än väljer att fotografera så måste man sluta att tänka på motivet som ett fysiskt objekt och istället fundera på vad kan jag förmedla för känsla genom objektet. 
Det är verkligen något iaf jag funderar på nu och som jag vill bli bättre på.

Med känslor menar jag inte nödvändigtvis något konkret som rädsla, glädje eller harmoni, det kan vara mycket mer subtilt än så. 
 Det kan förmedla en känsla som jag själv hade vid fotoögonblicket eller ett budskap. 

Jag kanske vill få betraktaren att fundera på historien bakom bilden, 
även om jag själv inte känner till den. 
Det tycker jag är sporrande när betraktaren ger gensvar på detta och skriver vilken känsla de får eller vilka fantasier bilderna ger. 

En del av detta kan man bestämma i förväg, men en hel del upptäcker jag givetvis inte förrän jag själv tittar på bilden och den känslan jag får då behöver egentligen inte alls bli den samma som andra betraktare upplever.

Många olika nyanser av höstfärger blandas i en härlig mix nu

Målet för mig är att ta bilder som väcker något slags intresse och det är upp till var och en att fundera på vad det är man vill skapa för bildspråk med sina bilder. 
Enligt kursexpertis så är skillnaden mellan en nybörjare och en som lärt sig mer om fotografering är just skickligheten i att förmedla känslor och budskap i sina bilder.

Löven lägger sig överallt i och uppe på buskar och häckar


För att bli en duktig fotograf måste man enligt kursexpertis sluta 
fotografera saker bara för att de finns där. 
Det är bättre att man fotograferar berättande bilder med vardagliga motiv än att man ägnar all tid åt att hitta ovanliga motiv bara för sakens skull, bilderna blir inte automatiskt bra för det.

Sollek med trädgrenar över stenen. Genom blåsten blev det olika skuggor varje gång vinden tog i

Fotoböcker och fotokurser ger en inblick i fotokonstens värld och visst är det en spännande värld att få utmana sig själv som ger utveckling.


En fortsatt bra dag till er !






1 kommentar:

  1. Intressanta tankar om fotografering. Jag gar sällan någonstans utan en kamera men jag tar snabba foton för att "komma ihåg" vad jag sett, du kallar det dokumentation - bra ord för det är precis vad jag gör. Skulle gärna vilja ta litet mer "konstnärliga" bilder men de får inte bli konstiga för den sakens skull. Jag gillar dina foton! Jag kanske ska börja med att sakta in litet innan jag trycker på knappen ;). Ha en bra vecka!

    SvaraRadera