tisdag 9 maj 2017

135/365. Vårbruk, Fotoutmaningen

135/365. Vårbruk (353)


Den som sitter och plöjer så att det ryker om det, sitter på en Grålle-traktor. 
En riktig gammal veteran ute på landsbygden förr i jordbruket.
I bakgrunden av bilden står en annan traktortyp, närmligen en John Deere.
Även den gammal och beprövad.

Så här står det i Wikipedia om "Grållen". 

Ferguson TE20 är Harry Fergusons gråa traktor. Den tillverkades i flera olika utföranden; Ferguson TE 20 med Continental Z-120 motor (bensin) (1946-47), Ferguson TE-A 20 med motor från Standard (bensin) (1947-51), TE-A 20B (bensin) (1951-56), TE-D 20 (fotogen) (1951-56), TE-F (Diesel) (1952-56) samt TEK 20, vingårdstraktorn som är extra smal. Namnet TE20 har den fått av T=Tractor, E=England och 20 engelska skattehästkrafter. Motoreffekten uppgick till ca 30 hk.

Det nya med "Grållen", som den kom att kallas i Sverige, var den hydrauliska trepunktslyften med sin automatiska tyngdöverföring som innebar att även en lätt traktor kunde dra förhållandevis stora redskap utan att slira. Metoden bygger på tryckavkänning i övre bärarmen och förhindrar att redskapet gräver ner sig i marken.

Traktorn tillverkades i över en halv miljon exemplar och såldes i Sverige i cirka 33 000 exemplar. 1956 tog den då helt nykonstruerade FE 35 över med bensin , fotogen eller dieseldrift. Efterträdaren hade bland annat större motor, sex fram- och två backväxlar (i stället för 4+1).

Idag är "Grålle" ganska populär som veterantraktor. Den mest kända Grålleklubben i Sverige är Svenska Fergusonklubben Grålle som bildades 1987 i Ringarum, Östergötland. Idag är antalet medlemmar över 6 000. Många grålleträffar anordnas runt om i landet, till exempel veterantraktorplöjningar och grålleträngslar.

En mindre smickrande, men i Sverige ganska spridd benämning är Gråsuggan. "Grållen" kallas i Norge för "Gråtass" och i hemlandet England kallas den "Little Grey Fergie".

10 kommentarer:

 1. En härlig bild full av aktivitet.

  SvaraRadera
 2. Härlig bild i görandet. Väldig läcker traktor av den åldra stammen. Såg Mandelmanns i vintras gillade känslan av den serien, fick mig att tänka på den av din bild.

  SvaraRadera
 3. Här var det full fart så det riktigt ryker om det. En toppenbild till temat och bildmässigt kan den nog inte bli så mycket bättre :-)

  SvaraRadera
 4. Vårkänsla när traktorer och plogar och andra maskiner kommer fram och bereder åkermarken. Fin bild.

  SvaraRadera
 5. Klockrent! Snyggt komponerad bild! :)

  SvaraRadera
 6. Detta var roligt! Grålle har jag kört. Lånat för att hämta ved i skogen. Trevlig att köra.
  Ellington

  SvaraRadera
 7. Perfekt fångat vårbruk! Precis så här tänker jag mig temat.

  SvaraRadera
 8. Jättefin bild på temat! Mycket action, jag gillar verkligen hur det ryker, och att det är två traktorer med ger extra tyngd åt temat!

  SvaraRadera
 9. Full fart så vi ska få mat på våra fat. ;)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...