lördag 30 december 2017

GOTT NYTT ÅR !





ÖNSKAR ER ALLA ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR !
Lite gott till nyårsafton som vi ska ha här hemma på bordet och för mig är 
desserten väldigt viktig 😋
I år blir det enkelt och gott,  avocado med skaldjursröra som förrätt, en laxrätt som huvudrätt och slutligen den klassiska desserten här nedan.
Efter det är vi nog mätta och nöjda.
Jag väljer mer än gärna bort kötträtter i huvudrätter och förrätter som är baserat på djur.


Glace au Four
Sockerkaka:

3 ägg, ekologiska
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
smör och ströbröd till formen

Maräng

3 ägg, ekologiska
2,25 dl strösocker
4 droppar citron, färskpressad saft

Fyllning
1 l jordgubbar
5 dl hallon
0,5 dl råsocker
2 lime
1,5 l glass, vanilj

Gör så här:
Sockerkaka
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform.
Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.
Maräng
Separera äggvitorna från gulorna (utan att det kommer någon gula i vitorna).
Blanda äggvita, 1/3 av strösockret och citronsaft i en torr och ren bunke.
Vispa till ett skum och tillsätt resterande strösocker lite i taget. Vispa till en styv maräng.
Fyllning och gräddning
Sätt ugnen på 250 grader grill/övervärme.
Skiva sockerkakan i 3 cm tjocka skivor. Lägg skivorna i botten av en ugnsform med hög kant.
Tvätta och dela jordgubbarna och blanda dem med hallon, råsocker, rivet skal från 2 limefrukter och saften av 1 lime.
Fördela bären över den skivade sockerkakan.
Skiva den djupfrysta glassen i 3 cm tjocka skivor och lägg skivorna i ett lager över bären (det går också bra att skeda över glassen).
Bred ut marängen så att den täcker all glass och grädda med ugnsluckan öppen tills marängen blir gyllene - i cirka 4 minuter.




1 kommentar:

  1. Men, så lustigt sammanträffande! Hur ofta hör man någon som skall göra glace au four, men det är precis vad jag också skall göra i morgon till vår nyårsmeny! Jag tänkte göra den litet annorlunda, men ändå! Jag köpte färdiga sockerkaksbottnar eftersom energin fortfarande är minimal efter influensa och dessutom på grund av ett tungt beslut jag måste fatta. Sedan glass ovanpå och persikohalvor, och så maräng innan den skall in i ugnen.
    Gott nytt år önskar jag dig också!

    SvaraRadera