torsdag 25 januari 2018

Bokrecension "1968"Ett stort tack till bokförlaget PIRATFÖRLAGET

Författare: Jan Guillou
Språk: Svenska
Utgiven: 2017-08
Formgivare: Erik Thunfors
ISBN: 9789164205155
Förlag: PIRATFÖRLAGET
Antal sidor: 439

Född17 januari 1944 (73 år)
SödertäljeStockholms län
YrkeFörfattare och journalist
NationalitetSverige
GenrerFrämst historiska romaner och spionromaner

Författarskap:
Guillous mest kända böcker är serien om den svenske underrättelseofficeren Carl Hamilton. Även en kortare serie om korsriddaren Arn Magnusson har sålts i stora upplagor. Den delvis självbiografiska Ondskan blev mycket utskälld för sitt våldsamma innehåll när den kom. Bokens sanningshalt har senare ifrågasatts av både före detta skolkamrater till Guillou och av hans egen mamma.

Guillou lämnade i slutet av 1990-talet Norstedts och grundade år 2000 tillsammans med Sigge SigfridssonLiza Marklund samt förläggaren och sambon Ann-Marie Skarp bokförlaget Piratförlaget.

Bland Guillous mer kända verk återfinns romanserien om underrättelseofficeren Carl Hamilton, romantrilogin om korsriddarenArn Magnusson samt den delvis självbiografiska romanen Ondskan om livet på en internatskola.

Guillou är även verksam som kolumnist, på senare år främst i Aftonbladet. Han har i flera omröstningar bland den svenska journalistkåren framröstats som en av Sveriges viktigaste opinionsbildare.

Handling:
1968 är ett av 1900-talets mest mytomspunna årtal. Protesterna mot Vietnamkriget i både USA och Västeuropa skapade en vänstervåg som präglade både politiken och kulturen.
Unge Eric Letang är färdigutbildad jurist och brinnande aktiv i politiken. Som ung notarie på den beryktade advokatfirman Henning Sjöstrand tvingas han gång på gång ta ställning till hur juridiken kan användas till både gott och ont. Hans första stora mål för honom ut i Europa den heta sommar när de röda fanorna dominerar gatorna i Paris och när socialism med mänskligt ansikte går under i Prag.

Och den vänsterradikala vågen kommer att än mer splittra familjen Lauritzen mellan de yngre som anser att det är rätt att göra uppror och de äldre som vidhåller att äganderätten står över allt annat.

1968 är den sjunde delen i romanserien Det stora århundradet.

Mitt betyg:
3/5

Så här tyckte jag om boken:
Boken är den sjunde i serien om 1900-talet. Det är inte den allra bästa av böckerna jag läst av honom men den här boken har absolut ett högt värde för oss som läsare och som kanske också var med under 1968.

Boken ger en inblick i den s k 68-rörelsen med flowerpower och kollektiv. Jag tycker att mycket av det författaren tar upp i boken är högintressant och viktigt. Och detta var ett händelserikt och viktigt år där rättsväsendet stod på en sida och vänstersympatisörer på en annan och fick sig en "smäll" här och där av samhällets myndigheter. Där många av dem var mycket misstänksamma mot socialister och FNL:are.

Vietnamn-kriget pågår för fullt. En generation vänsterradikaliseras. Huvudpersonen har träskor, jeans, långt hår och mockajacka med FNL-märke. En tidstypisk klädkod.
Tidsandornas karaktärer skildras av Jan Guillou på ett mycket skickligt sätt och som faller mig i smaken.

Han skildrar personerna och berättelsen igenom på ett som vanligt mästerligt sätt och som läsare rycks man med i handlingen och dessutom får en historisk inblick i vad som försiggick under det här lite speciella år.

Jan Guillou har tagit med viktiga händelser från år 1968 i boken och gör det på ett levande och förklarande sätt som gör att läsaren lätt sätter sig in i den bild han beskriver.

Bl a så tar han upp att året var också då tjeckerna trodde att de skulle kunna rå på de kommunistiska styrelseskick till en socialism som skulle kunna få ett mänskligare ansikte än vad det var. Tjeckerna ville naturligtvis ha demokrati och en ytttrandefrihet vilket Sovjetunionen inte kunde godta. Därmed gick Sovjet in i landet med militära styrkor och tog död på förändringarnas vindar.
Jan Guillou skriver på ett mycket sakligt sätt och med en lättfattlig utformning av texten.

I berättelsen igenom känner jag författarens gedigna kunskap och det gör att jag bara vill fortsätta att läsa, lära, reflektera omkring år 1968. 
Boken har sporrat mig genom det läsvärda innehåll att jag vill fortsätta att studera detta magiska år.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...