måndag 9 april 2018

"SOLENS HÄLSA", MATRECEPT, ITALIEN









Boken kan köpas hos bl a ADLIBRIS


SOLENS HÄLSA BLEV ÅRETS SVENSKA MÅLTIDSBOK Måltidsakademien har utsett ”Solens hälsa – laga mat med olivolja och må bra” till
årets svenska måltidslitteratur 2013

Juryns motivering lyder: ...Här är det inte LCHF, 5:2 eller 6:1 som omhuldas, nej det är oliven och dess livsbejakande olja, en källa till njutning och
hälsa under tusentals år.
Läs själv, och avgör om oliven är rena rama medicinen.

       
Bruno Ehrs, som tagit bilderna i boken, fick pris som bästa fotograf alla kategorier 2013.


Padellata di zucchine e farro
PANNA PÅ ZUCCHINI OCH VETEKORN
Padellata kommer av padella, stekpanna, och kan innehålla både kött och grönsaker. Det är en snabblagad rätt, ofta på färska grönsaker i kombination med baljväxter eller spannmål. Här väljer jag zucchini och vanligt matvete.

1¾ dl vatten
½ msk kycklingfond
1 dl matvete
1 rödlök
2 msk extra jungfruolja
50 g pancetta eller rimmat sidfläsk
2 zucchini
1 msk tomatpuré
½ dl vatten
1 msk soltorkade tomater i strimlor
½ dl pinjekärnor
30 g parmesan

Koka upp vatten och fond. Häll i matvetet. Låt koka under lock på svag värme i ca 15 minuter.
Dra kastrullen från plattan, ta av locket och låt stå i tio minuter.
Fräs upp grovt hackad rödlök i oljan. Tillsätt strimlad pancetta och låt puttra några minuter.
Dela zucchinin på längden i fyra delar. Skär bort kärnhuset och skiva zucchinin i ett par centimeter breda bitar.
Låt zucchinin steka med tills den börjar ta färg.
Tillsätt tomatpuré, vatten och soltorkade tomater.
Koka på svag värme i ca 10 minuter. Rosta pinjekärnorna lätt i en fettfri teflonpanna.
Tillsätt kärnorna och rör om försiktigt. Hyvla parmesan över pannan.
Servera som en varm sallad till grillat eller som en lätt sommarlunch med ett gott lantbröd till.

Obs! Rätten kan varieras efter smak. Zucchinin kan ersättas av kronärtskocka eller aubergine. Andra tänkbara ingredienser är torkade aprikoser, körsbärstomater, strimlad grillad paprika, oliver och hackad pistaschmandel.
---------------------------------------------------------------------------------------

Låt er väl smaka !





2 kommentarer:

  1. vetekorn gillar jag, borde laga oftare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, jag har börjat att gilla det också till maten. Äter rätt mycket av svart ris också. :-)

      Radera