torsdag 20 juni 2019

BOKTIPS





Boken kan bl a köpas hos ADLIBRIS



Överstinnan
av Rosa Liksom

En äldre kvinna blickar tillbaka på sitt liv. På uppväxten i den nationalistiska krets där fadern ingick. På livet med den trettio år äldre mannen, han som är överste i en nazistisk armé, och deras inledande förälskelse som övergår i ett stormigt äktenskap.



"Överstinnan" är en berättelse om Finland och dess historia. Om ett land som tvingades till strid mot både Ryssland och Tredje Riket. Och om de nationella såren som kanske aldrig kommer att läka.

Utdrag ur boken sida 101: 
Jag skulle säga att höjdpunkten under krigen inföll sommaren 1942. Då fyllde Marskalken år. Översten fick en inbjudan för två, och det innebar att jag var den andra. Flera veckor i förväg viskades det om att en hemlig överraskningsgäst skulle delta i festen. Vi flög igen med ett tyskt plan från Rovaniemi till Ilmola. Jag såg genom fönstret hur travar med stockar uppradade längs vägarna där nere brann för fullt, och en del rykte svarta.
Många slags gäster hade kommit till festen. Risto Ryti, som sa att Führern nog är en människa med varma känslor, en hjärtlig och välmenande personlighet. Där var krigsministern, general Walden med sin humorlösa fru Anni Hellin Konkola, den alltid underbare Alarik Bross, biskop Tapaninen och general Talvela, som inte alls tyckte om Dietl. Kronon på verket var självaste Führern , som under resan hade drabbats av drag på benen, tjatat till sig några extra injektioner Eukodal i röven av sin livläkare och kokain i näsan, och nu tuggade han saltglaserad tallkåda för att få en naturligare smak i munnen......


GLAD MIDSOMMAR !



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar