torsdag 4 december 2014

Bakrecept Lusse och Bäddbytardagar !




God Morgon alla kära bloggläsare !

Saffransbullar är hur gott som helst och jag brukar alltid längta efter det den här årstiden då jag får sätta in mina nybakade bullar i ugnen.

Var är nyckeln till goda lussebullar och en härlig saffransdeg, jo det är att man måste ha tålamod och sen lite tid.

För min del brukar jag dra ur så mycket smak som möjligt ur saffran. Det är viktigt tycker jag, då detta är en mycket dyr krydda där man lägger lite extra omtanke på hur man använder den. Jag brukar lägga in saffran i sprit och lite socker som gör att all smak träder fram och att man får ut mycket mer arom då! 
Jag använder mig oftast utav lite cognac och socker.

Som de flesta vet är att alla ingredienser ska vara rumsvarma, det gör ingenting att smör, mjölk och ägg står ute över natten när du ändå ska använda det snart. Dessutom blandar sig alla ingredienser på ett helt annat sätt när allt håller samma temperatur. Det är mycket lättare att knåda in rumsvarmt smör i en deg på det viset.

Jag och många med mig älskar russin och korinter i lussebullar, men torkad frukt som kommer i kontakt med en fuktig deg kommer att dra åt sig all vätska i degen, för att det inte ska hända lägger man även russinen eller korinterna i vatten kvällen innan. 
Då hinner de suga upp vätska de förlorat och kommer inte ''stjäla'' någon fukt från din deg. 
Det blir en mycket saftigare lussebulle.

Ett annat tips är tiden. Jag brukar låta degen jäsa och vila. Lite jäst, mer tid, så kommer gluten i bullarna slappna av, du får en elastisk deg och behöver inte jobba hårt för en helt underbar lussebulle. Utan låt tiden göra sitt.





1,5 saffran,
1 msk strösocker
1,5 msk konjak eller annan starksprit

SAFFRANSDEG
2 dl korinter, blötlagda kvällen innan i vatten
2 dl strösocker
1,5 msk flingsalt
1 tsk kardemummakärnor
7 dl mjölk, rumsvarm
2 ägg
1/8 paket jäst
1400 (20-21 dl) g vetemjöl
200 g smör, rumsvarmt
PENSLING
2 ägg
1 nypa salt

Gör så här:
Dag 1
Blanda alla ingredienserna till saffransinläggningen och låt stå över natten, eller längre om du har tid. 
Täck med lite plast alternativt att du har allt i en liten burk i kylen.

Blötlägg dina korinter i vatten över natten. Krama ur innan du tillsätter dem i degen.

Dag 2
Blanda strösocker, flingsalt, malda kardemummakärnor, mjölk, ägg, inlagd saffran och jäst i en stor skål.

Tillsätt mjölet tills degen gått ihop. Knåda in det rumsvarma smöret och urkramade korinter, knåda för hand till en elastisk deg. Täck med plastfilm och låt jäsa i ca 3 timmar.

Baka ut dina lussekatter, har du en våg brukar 70 g bullen vara ett bra mått. Annars gör du så små eller stora lussebullar du vill. Du kan fylla med olika fyllningar eller göra en helt klassisk liten lussekatt.

Lägg lussekatterna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 3 timmar. 
Täck med plastfilm. 
Ha plåtarna i ugnen, där drar det inte.
Men kolla så att ugnen är avstängd!

Värm ugnen till på 225 grader.

Knäck de två äggen i en skål och ha i lite salt, det gör att ägget blir rinnigare och lättare att pensla på.

När ugnen är varm. Grädda dina lussebullar i ca 10 minuter tills de är gyllene. Rotera plåten en gång under gräddning. 

Pensla först med ägg när de precis kommer ur ugnen. Låt svalna helt och frys in styckvis dem som du inte äter upp.

Sen är det bara att njuta med en god kopp nybryggt kaffe och en färsk saffransbulle !



Klicka på länken ovan och fynda !




Nu ska det smaka gott med lite nybryggt kaffe och en rykande färsk lussebulle !
Ha en fin Torsdag !