onsdag 4 mars 2015

Lill-Lördag och god mat


Igår satt jag några körsbärskvistar i en vas som ska få stå och ge en känsla av att våren är i antågande.
De är verkligen en av favoriterna när de blommar så ymnigt och fint. 
Inte det bästa fotot direkt när det togs med mobilkamera och lite skakigt men visar ändå det. 
















När solen börjar värma så vaknar bin, humlor och andra nyttoinsekter från sin vintervila.
Då är de hungriga och behöver hitta mat så snabbt som möjligt 
för att ge bra förutsättningar till den kommande generation som 
hjälper oss i trädgårdarna.

Det sägs att insektens tunglängd är en av de saker som spelar störst roll för om de ska kunna komma åt pollen och nektar från olika utformade blommor. 

Vissa tidig-blommande växter har sitt pollen lättillgängligt för de flesta insekter och dessutom är flera av dem några av våra populäraste prydnadsväxter.

Bl a så är snödroppar tacksamma att hämta näring från. Men också krokus och tussilago är näringsrika för insekterna.



Pollen har stora mängder protein medan nektar är mer energirikt.
Det är även viktigt att insekterna har tillgång till vatten.
För att  hjälpa insekterna på traven på våren kan man gärna ställa ut fågelbad med mycket låga kanter så att det är lätt att landa för dem och lätt att komma åt att dricka för de minsta vännerna i trädgården. 








Idag är det "Lill-Lördag" och en liten bit god mat på kvällskanten kanske inte sitter så fel. 
Den här maträtten kommer att finnas på mitt matbord framåt senare av dagen.
Jag tror den kommer att smaka bra.


Kycklingfajitas
Recept här: Mat så klart


Kycklingfajitas med fruktig salsa
4 portioner

4 kycklingfileér
1 påse tacokrydda (alt egengjord kryddblandning)
1 msk olja
1 dl vatten

3 st nektariner (tärnade) om de är goda så här års, el byt ut mot ex kiwi
1 mango (skalad och tärnad)
1 avokado (skalad och tärnad)
en bit gurka (skalad, urkärnad och tärnad)
1 lime (saften)
salt, svartpeppar

sallad (gärna blandade sorter)
1 dl matlagningsyoghurt

tortilliabröd (gärna fullkornsvarianten)

Blanda ihop nektariner (kiwi), mango, avokado och gurka.
Smaka av salsan med lime, salt och peppar.
Strimla kycklingen, fräs på medelvärme i oljan och blanda i tacokrydda och vatten.
Låt puttra ihop några minuter.
Värm tortilliabröd, lägg på sallad, kyckling och fruktsalsa, toppa med yoghurt.


Låter mumsigt, eller hur... ?

Ha en riktigt bra dag !





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar