Äppelfika
Kan vara gott så här på hösten. Hösttider lika med äppeltider och kulna dagar då man kanske väljer att vara inne mer en dag och då kan ett bak sitta rätt.
Det var precis vad det gjorde idag.
Mjuk äppelkaka med citron och kardemumma
ca 12 bitar
125 g mjukt smör
1 1/2 dl strösocker alt 2 msk honung
rivet skal av 1/2 - 1 citron
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk stött kardemumma
1/2 dl filmjölk
Garnering:
2-3 skalade, urkärnade äpplen
ca 1 msk strösocker
ca 1 tsk stött kardemumma
1. Rör smör, socker och citronskal smidigt. Tillsätt ett ägg i taget i under omrörning
2. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma.
Rör ner det i smeten ihop med filmjölken
Bred ut smeten i en smord form (ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar botten)
3. Garnering: Stick ner tunna äppelklyftor i smeten. Blanda socker och kardemumma och strö det över äpplena
Grädda i 35 - 40 min. i nedre delen av ugnen
200 grader
FLUFFIG CITRONVISP
Vispa 4 äggulor med 1/2 dl florsocker
och 2 tsk vaniljsocker pösigt i en bunke.
Vispa 3 dl vispgrädde löst och vänd ner det i äggsmeten.
Tillsätt 1 1/2 tsk citronsaft
Serveras kall
Så fint du gjort här... ny design och nya färger... jättesnyggt!
SvaraRaderaMumsig äppelkaka... ser väldigt gott ut! Tack för receptet!
Ha det gott!
Kram
Tack Anki.....tänkte det skulle bli mer höstlikt på bloggen med färger och header. Kul att ändra om lite......
RaderaHa det gott du med !
Kram