tisdag 29 augusti 2017

EN BOKBÄSTIS !



Boken är utgiven av BONNIER FAKTA

Den kan köpas hos bl a ADLIBRIS


Min recension av boken kan du läsa här "NÄR SJÄLEN FÅR GRÖNSKA" av Eva Robild

Den här boken är en av de bästa böcker jag läst i den här genren.

Den ligger nästan alltid framme. Jag öppnar boken och läser små delar av den då och då. Tar med mig en övning ut i naturen. Boken har vidgat "vyerna" och den har gett "pepp".

Det är alltid spännande och härligt att få ta till sig kunskap och information som andra vill dela med sig av och författaren Eva Robild har delat med sig av sina kunskaper på ett sätt att man som läsare av boken får en AHA-upplevelse och känner direkt inspiration att ta till sig hennes ord.
Dessutom med vackra bilder i boken.

När själen får grönska - är ord som kan betyda så mycket för olika människor. Men det är viktiga ord för oss i vårat samhälle där vi lever i nu. Vi stressar, stressar och hinner knappt hämta andan.

Människans själ glöms bort och så kör vi in i väggen som det heter.

Någon undermedicin finns inte för att bota sjukdomar eller för svåra upplevelser att försvinna i glömska.

Francois de Voltaire avslutar i sin bok "Candide" med uppmaningen "Låt oss odla vår trädgård" och syftade då på att man ska dra lärdom av sitt lidande och nyttja sina erfarenheter.
Jag håller med Eva Robild om att detta vårt inre växer bäst utomhus - NATUREN.

Regelbundenhet och vanan i utövandet av att odla vår "trädgård", det är det som ger verklig effekt för själen.

Vi vet att ofta får vi jobba på att det ska bli bra i stunden, i livet och det kan ta några gånger eller så kan det ta månader om man stressat för mycket eller annat som har förmörkat livets himmel.


Tid för återhämtning krävs att vi tar oss tid till det också. Ger oss stunder, minuter, timmar av odling av vår "trädgård". Tar oss tid till reflektion kanske vid en rofylld plats i naturen, havet eller där man finner ro. Hinna vänta in sina tankar. Söka tystnaden.

Arbetsgivare kräver stresståliga medarbetare, men egentligen är vi människor inte skapade för att vara stresståliga, om man bortser från kortvarig stress.



Återhämtning sker i flera steg, och ju mer du är i naturen, ju bättre är det. Glöm inte att andas när du är ute i naturen. Dra in djupt med luft i lungorna, känn av den friskhet och dofter som du kan känna.
Lyssna på ljud såsom fågelkvitter, vågskvalp, prassel från trädgrenar när det blåser lite. Var medeveten om vad du har runt om dig då.


Naturens underbara trädgård är väl svår att motstå, den ger så mycket kraft. Genom sin mångfald av färger, arter, former m m.

Livets stig, den är inte rak utan den är slingrande, sökande.

Och på den stigen, ta till vara på den mångfald den har att ge.












I boken "När själen får grönska" finns en övning med att man går ut i skogen, tar med sig en plastpåse, korg, väska att samla växterna i.
Ha mobilen på ljudlöst.
Passa på då att ta det lugnt, ställ in alla sinnen på att hitta det du letar efter. Mer ingående om den här övning finns i boken.
Själv har jag använt mig av övningen. Eller rättare sagt, så har jag gjort under många år och ofta. Gillar att gå och plocka med mig av naturens små underverk när jag går där.

En praktisk sak att ha med sig när man går ut i naturen är att ta en flora med sig.

Kanske också en svampbok.





Jag tycker det är en otrolig fin känsla under sommaren att gå där i skogens tystnad och leta efter sommarens underbart goda bär, smultron, vildhallon och blåbär.


Nu önskar jag er alla en underbart härlig tisdag och njut av livet !







2 kommentarer:

  1. Så fint du beskriver och så sant! Idag när jag satt och jobbade framför datorn kände jag mig inte alls i form, stressad över ett fel jag gjort och inget kändes riktigt bra. Då bestämde jag mig för att ensam gå ner till havet, utan mer än en handduk med mig och bikini. Satt på klipporna och tänkte på allt och ingenting. Simmade en stund och efter drygt en timme gick jag hem igen. Efter det mådde jag betydligt bättre än jag gjorde innan och problemet som jag skapat kändes lättare att handskas med.
    Tror att egentid, att vistas i naturen och att uppskatta det "lilla" i vardagen ger oerhört mycket. Plus att tänka positivt.
    Tack för att du delar med dig Marie, nu ska jag gå vidare och läsa din recension av boken :-) Kram!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så jättemycket ! :-) Jag skriver och återkopplar på din blogg :-)

      Radera