söndag 17 december 2017

Juletid med frid











För någon månad sedan var det en fin syn att få upptäcka en ros med riktig livsglädje som kämpade mot frost och tidvis snö omkring sig.

Men nu klampar man omkring i slask och modd. En dag snöar det men den andra regnar det. Vad kan vara så varierande som den svenska väderleken. Och vilken halka det kan vara sen ! Det gäller att ligga i och träna sin balans i förebyggande syfte och stå som tuppen på ett ben när man t ex borstar tänderna, hmm.....  ;-) 

Det är nog många ändå som vill ha en vit jul. Jag vill gärna se att det snöar stilla framför blanka fönster och riktigt få känna den juliga stämningen inomhus med ljus, kaneldofter, hyacintdofter, adventsljus. Jag tycker att vi under den här mörkaste årstiden behöver det ljus som ändå advent och jul ger.


3:dje advent nu nästan över. Det blev inget direkt märkvärdigt på middagsbordet idag, men gott ändå.
En pizza med oxfilé och kantareller från närmaste pizzerian. Kantarellerna hade personalen rätt bråttom förbi när de fyllde pizzan, om ni förstår vad jag menar ;-)
Men mätta blev vi iaf och så fick vi väl ett antal extrakalorier som vi egentligen inte behövde 😋
Dom fick vi liksom på köpet 😃


Saffranskakan som jag visar här gick i repris idag.

INGREDIENSER:
3 st ekologiska ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
0,5 g saffran
1 msk ljus rom
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
smör och kokosflingor till formen
florsocker för pudring

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret tillsammans med saffran, rör i mjölk och rom, blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Smöra och bröa en sockerkaksform med smör och kokosflingor. Fyll med smeten.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. 
Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller. 
Pudra över florsocker vid servering.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar