tisdag 14 maj 2019

BOKTIPS OCH FOTOTEMA
Som jag utlovade igår så ska jag bjuda på en smakbit ur boken jag håller på att läsa.

Bokens titel är: "En gentleman i Moskva". Skriven av Amor Towles.
I juni 1922 eskorteras greve Alexander Rostov från en rättegångssal i Moskva till det fashionabla Hotell Metropol – beläget mittemot Kreml – där han under flera år bott i en lyxsvit. Han har stått åtalad för en dikt han skrivit och med nöd och näppe undgått dödsstraff; istället döms han till husarrest på obestämd tid och tvingas flytta till ett litet vindsrum på hotellet. Medan Sovjetunionen genomgår decennier av våldsamma omvälvningar försöker Rostov skapa en ny mening och ett annat slags rikedom i sitt liv. Han lär i berättelsens början känna Nina, en nioårig flicka, som blir hans ledsagare in i hotellets sällsamma värld.Amor Towles förenar den sovjetiska historiens allvar med stor berättarglädje och livsbejakande humor. Trots smärtsamma förluster vill greve Rostov fortsätta att ta vara på tillvarons glädjeämnen – och Hotell Metropol förser både honom och läsaren med en varm blandning av mänsklighet, romantik, äventyr och märkliga sammanträffanden

Textutdrag hämtad från sida 145 - "Men just när greven skulle öppna dörren till sina rum kände han i nacken en fläkt av luft som bestämt påminde om en sommarvind. 
Greven vände sig åt vänster och stod orörlig. 
Där kom den igen, från andra änden av våningsplanet. ....
Förbryllad gick greven genom korridoren, bara för att upptäcka att alla dörrar var ordentligt stängda. I slutet av korridoren verkade det inte finnas något annat än ett virrvarr av rör och rökgångar.
Men i hörnet längst bort, i skuggan av det största röret, upptäckte han en väggfast stege som ledde upp till en lucka i taket - som någon hade lämnat öppen. Greven tog på sig skorna och klättrade tyst uppför stegen och ut i natten......

***********************************************************


Till ett helt annat ämne nu - FOTO

VECKA  20 - STATY
Det är  SANNA med sin trevliga blogg som håller i den här utmaningen.
Titta gärna in gemsweeklyphotochallenge / SANNA och se hennes och andras bidrag också.

Tack för tipset från dig om vilken staty detta var  😄 viltogvakkert
Lite historia omkring mannen som sitter här ovan:

Hermes var i grekisk mytologi gudarnas budbärare. Han var son till Zeus och Maia, Atlas dotter. I romersk mytologi motsvaras han av Mercurius. Hermes bär vanligtvis sin häroldsstav[1] kallad kaducéen, samt är klädd i en hjälmliknande hatt, mantel och ett par bevingade sandaler, talaria. Hermes var talarnas, köpmännens och tjuvarnas gud. Han leder också människans själ till underjorden efter döden.[1] Med sina bevingade skor blev han också idrottsmännens, särskilt löparnas gud.

Det sägs att han föddes på förmiddagen och redan på eftermiddagen kröp han ur krubban. Han stal då 50 kalvar från sin halvbror Apollon på grund av avundsjuka. Apollon märkte inget, men kom ändå dagen efter för att kontrollera med Hermes. Han avslöjades, men för att han skulle få behålla kalvarna, gav han Apollon sin lyra vilken han gjort av sköldpaddsskal och inälvor från ett får. Som tack för lyran fick han en spira av Apollon. Den visar att han bär bud från Zeus. Detta var bara ett av hans upptåg. Han stal även Poseidons treudd, Zeus blixtar med mera.

Hermes var far till banditen Autolykos och till Abderos. Han hade en son tillsammans med Afrodite som hette Hermafroditos. Hermafroditos var en ung man som reste runt i hela världen, men en dag blev en nymf kär i honom. Hon bad gudarna att aldrig skilja deras kroppar åt och gudarna besvarade detta genom att slå ihop nymfen med Hermafroditos som därigenom blev tvåkönad.

Hermes häroldsstav kaducén och hans hjälmliknande hatt återfinns på Handelshögskolan i Stockholms emblem.

18 kommentarer:

 1. Den där boken har jag läst om tidigare och jag måste nog läsa den. Statyn ser lite roligt ut tycker jag. En grekisk kille som alltid ser magnifika ut men med den där hatten ser han ut som en trollkarl eller vätte??!? Det finns säkert en historia bakom statyn men lite skoj ser den allt ut.

  SvaraRadera
 2. Tack för smakprovet från boken. En bok/författare jag inte är bekant med. Och nya bekantskaper kan vara riktigt trevliga.
  En intressant staty som jag skulle vilja veta mer om. Den väcker nyfikenhet.

  SvaraRadera
 3. Vilken fin staty; jag blir nyfiken på vem som gjort den? och vad den heter ...
  Boktips fick jag med mig också, tack så mycket för dubbelt innehåll :-)

  SvaraRadera
 4. Heisann, har Hermes tatt seg en hvil, han ser veldig avslappa ut der han sitter! Hans jobb var jo løpe fra sted til sted og overlevere siste nytt... sjarmerende fyr! Et godt eksempel fra nyklassisismen, vil jeg tro...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din trevliga kommentar och tack för att du tipsade mig/oss om vem killen var som var statyn. Jag hade glömt det :-)

   Radera
 5. Det verkar vara en intressant bok. Jag har tittat på den i bokhandeln och blev jag ännu mer nyfiken.

  Hur mår du? Jag har tänkt mycket på dig. Kram

  SvaraRadera
 6. Det verkar vara en intressant bok. Jag har tittat på den i bokhandeln och blev jag ännu mer nyfiken.

  Hur mår du? Jag har tänkt mycket på dig. Kram!

  Annette/ Justnujusthar.com

  SvaraRadera
 7. Det verkar vara en intressant bok. Jag har tittat på den i bokhandeln och blev jag ännu mer nyfiken.

  Hur mår du? Jag har tänkt mycket på dig. Kram

  SvaraRadera
 8. Så många intressanta inlägg detta tema har gett. Här fick jag lära mig mer om Hermes gudasaga. Honom kände jag till mycket dåligt innan. Och jag tycker det är knepigt att alla har dubbla namn, grekiskt och romerskt. Ytterst svårt att hålla reda på...Tack för fint inlägg

  SvaraRadera
 9. Intressant staty i uppsatt position! Tack för ny lärdom!

  SvaraRadera
 10. Boken hörde jag någon tipsa om i något TV-program. Verkar intressant. Så fint du berättar om Hermes. Vilken fantastisk historia om honom.

  SvaraRadera
 11. Läste på det där när jag reste till Aten för flera år sen. Glömt det mesta men fick en liten repetition här :)

  SvaraRadera