fredag 22 december 2017

Lite Italienskt, lite gott, lite sött......











Båda de här recepten är några av Italienarnas favoriter och jag tycker inte det är svårt att tycka om det  här rätterna heller. Och är det ett land som man kan hämta inspiration från så är det Italien.

Kalkon är lite festligare än vanlig kyckling, så varför inte testa färsfyllt kalkonbröst nästa gång det vankas middagsbjudning? Du fyller kalkonbröstet med en läcker blandning av köttfärs, salsiccia, ris, konjak, vitlök, muskot och persilja.

Kalkonfilé som är färsfyllt

Ingredienser
PORTIONER: 6
1 kalkonbröst (1 = ca 1,2 kg)
1 gul lök
1 msk smör
250 g köttfärs eller blandfärs
50 g salsicciakorv (fläskkorv)
75 g kokt ris (75 g kokt = ca 1/2 dl okokt)
2 ägg
3 msk konjak eller brandy
1 vitlöksklyfta
1 krm nymalen muskot
1 dl hackad persilja
1/2 tsk salt
1 krm peppar

Gör så här
Potatisterrinen kan göras helt färdig dagen före och bara värmas. Skala och koka potatisen. Fräs under tiden fläsk och hackad lök. Mosa potatisen. Blanda potatis, lök och fläsktärningar. Smaka av med olivolja, ev salt och peppar.

Packa potatisen i en "smällkaramell" av aluminiumfolie. Potatisen ska svalna, hårt packad. Sedan är det bara att skära den i skivor och steka i panna eller värma i ugn.

Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i smör. Tillsätt färs och bryn den lätt. Låt svalna och blanda med korvinnanmätet (utan skinn), ägg, ris och kryddor. Smaksätt med pressad vitlök, muskot, persilja, salt och peppar. Prov-stek gärna en liten klick och kolla smaken.

Skär ett hål i ena änden på kalkonfilén. Tryck med ett brynstål e d för att göra ett hål igenom köttet. Fyll kalkonen med färsen. Bind upp kalkonen med garn.

Sätt ugnen 175°C. Bryn kalkonen runt om i stekgryta, häll på konjak och tänd med en tändsticka när den blivit varm.

Stick in en köttermometer i kalkonens mitt, späd med buljong och stek i ugnen tills termometern visar ca 70°C. Ös kalkonen med jämna mellanrum under stektiden. Skyn kan sedan redas av och användas som sås.

Skär upp kalkonen. Servera med potatis och t ex smörsvängda kastanjer och granatäpple.

Lite Italienskt, lite gott, lite sött.....


Ingredienser:
2 gelatinblad
5 dl vispgrädde
1 pkt saffran (à 0,5 g)
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl socker
4 msk salmbärs- eller blåbärssylt (eller någon liknande t ex björnbärs/hallon)
salmbär eller björnbär till garnering

Gör så här:
Låt gelatinbladen ligga i lite kallt vatten i 5 minuter.

Koka upp grädde, saffran, socker och vaniljsocker i en kastrull. 
Ta av från värmen.

Ta upp gelatinbladen och rör ner dem i gräddblandningen så att de löses upp. 
Låt svalna några minuter.

Lägg en klick sylt i botten på 4 glas. Häll försiktigt gräddblandningen över. 
Låt stelna i kylen minst 4 timmar. 

Garnera med bär.


Låt er väl smaka !








































































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar