onsdag 10 juli 2019

BLOGGUTMANING med doft av grillat i grannskapet med lockande matrecept





Även idag hänger jag på den trevliga bloggutmaningen hos SARA MADELEINE
Titta gärna in på hennes sida för att läsa andra bidrag.

JULI 10. Dagens fråga från Madeleine är följande: Om det luktar grillat från grannskapet brukar jag…

Det där med grillandet har väl ändrats med årens lopp för mig beroende på vem som jag har haft "tillgång" till som grillmästare, om man säger så.....
För visst är det väl så att många män blir den naturliga "grillmästaren"...?
 Till grillning tycker jag att man ska ha gemenskap med någon eller flera.
Annars får det bli en grillad i korvmojen 😀


I nutid är det inte värt att nämnas alls med någon grillning men tidigare hade jag en jätteduktig grillmästare som älskade uteliv och stå med grillspaden i högsta hugg.

Vi arbetade på samma arbetsplats så vi hann planera inför lunchen då vi gick iväg tillsammans och köpte in lite varor inför kvällens grillning. In med godsakerna i våra kylskåp på jobbet sen och hoppades på att ingen annan arbetskamrat skulle bli hungrig och grillsugen 😁

Vi tog bilen direkt ut till sommarhuset där min "grillmästare" var under somrarna.

Mycket riktigt kände vi grannarnas härliga doft från grillen när vi kom hem sent från våra arbeten och de redan hade satt igång, sedan blev det vår tur.

De hade också samma tankar - GRILLA, GRILLA  medans tider är och sommar.
Det gäller att njuta av sköna sommarkvällar och lukten av grillat spred sig runt om i omgivningarna.


Vi svenskar kanske är ovanligt grillsugna när sommaren kommer då vi annars har en sån lång vinter och nästan går i ide då.

Min "grillmästare" var en riktigt gourmetkock och gjorde allt från goda såser till annat smått och gott som gick att grilla. 
Ibland blev det nästan ett minibuffébord och vänner kom gärna in och hjälpte oss att äta upp.


I dagsläget finns inga bilder kvar från våra sköna grillkvällar tyvärr så det får bli lite mer nytagna foton från andra tillfällen.


Varse goda, delar med mig av ett grillrecept att njutas av.

Bild lånad från ICA


Grillade aprikoser med mandel och citronmascarpone

Grillränder blir knappast vackrare än på aprikosens gyllengula fruktkött. Med tre av de bästa smakkompisarna, mascarpone, honung och mandel inser du också att smakresan till medelhavet är snarare 30 minuter än 3 timmar bort.

Gör så här: 4 port
Dela och ta bort kärnorna på aprikoserna. Vänd dem i olja. 

Grilla dem över glöden, ca 5 minuter. Vänd då och då och pensla dem med honung mot slutet.
Starta timer

Rosta mandeln i en torr stekpanna. Tvätta och riv det yttersta av skalet på citronen. Hacka persiljan. 

Blanda mandel, citronskal, persilja och mascarpone. Smaksätt med salt, peppar och några droppar citronsaft. 

Till servering: Servera de grillade aprikoserna med mandel- och citronmascarpone samt charkuterier och grillat bröd.


Ingredienser:


ca 500 g färska aprikoser
2 msk olja
2 msk flytande honung
1 dl flagad mandel
finrivet skal och saft av 1 citron
1 kruka persilja
250 g mascarponeost
salt
svartpeppar

Till servering
grillat bröd
charketurier



Må så gott alla !



5 kommentarer:

  1. så gott, spännande recept, blir hungrig ju, sonen grillar ibland med Muurikka ute i naturen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Hannele för din trevliga kommentar. Får se om du prövar receptet :-)
      Ha det fint !

      Radera
    2. (sonen har också lärt mig använda mascarponeost :)

      Radera
    3. Visst är den god att ha både till det ena och det andra..... :-)

      Radera
  2. Oj, jag gillar aprikoser och har dem ibland råa till både ost och chark, men detta kan man absolut prova. Trevlig helg!

    SvaraRadera