söndag 29 september 2019

BOKTIPS, SMAKBIT !




Smakbit på en söndag. Titta gärna in vad andra bloggare bjuder på för  trevliga smakbitar i böckernas värld.
Klicka här för att titta in astridterese - SMAKBIT HOS ANDRA BLOGGARE

Hej bloggvänner, idag ska jag presentera en bok som jag bara inte kunnat ha låtit bli att skriva något om. Jag bjuder på en smakbit och om ett tag även en recension.
Jag vill tacka så jättemycket bokförlaget Lind & Co för den här boken.

Boken är skriven av  Shobha Rao

Shobha Rao flyttade till USA från Indien när hon var sju år gammal och är bosatt i San Francisco. Den starkaste lågan är hennes första roman.

En extraordinär debutroman som utforskar vänskapsbandet mellan två indiska flickor som tvingas isär av livets omständigheter. Men de vägrar att ge upp hoppet om att finna varandra igen.

Savitha och Poornima lever båda i extrem fattigdom. Efter att Poornimas mamma dött saknas kärlek och ljus i hennes liv. Hon tvingas ta hand om hemmet och sina syskon till dess att pappan har hittat henne en lämplig make.
När Savitha gör entré i deras hem fängslas Poornima av den självständiga, glada flickan. De blir vänner och plötsligt känns deras lilla by inte längre riktigt lika klaustrofobisk. Poornima vågar drömma om ett liv bortom ett arrangerat äktenskap.
När en fruktansvärd våldtäkt driver Savitha på flykt, lämnar Poornima allt för att hitta sin vän. Hennes sökande tar henne till det indiska samhällets mörkaste hörn, på en skrämmande resa där hon utnyttjas på de mest brutala vis och till slut hamnar i ett lägenhetskomplex i Seattle. Trots de allt större hinder de ställs inför förlorar Poornima och Savitha aldrig det starka hopp som brinner inom dem.

Den starkaste lågan är en episk och gripande roman om vänskap och om fattiga flickors utsatthet i fattigdom. Den har lovordats av kritiker och nominerats till flera priser.

Glödande Ett brännande porträtt av hur feminismen ser ut i stora delar av världen.
Vogue

Ett måste för Ferrante-fans, en undersökning av vänskapens band och hur kvinnlig ambition kolliderar med maktstrukturer och patriarkala samhällen. The Huffinton Post

Rao frammanar fattigdomens landskap med stor skicklighet Det här är en vältajmad skildring av trafficking, kulturellt förtryck och den kamp som dagligen utkämpas av miljontals kvinnor världen över.
The Observer


SMAKBIT:
Savitha väckte henne med en ruskning tidigt nästa morgon, medan det fortfarande var mörkt. "Gör du te?"
Poornima rullade av deras matta. Vek ihop filtarna, placerade dem ovanpå sin kudde och travade dem i hörnet av skjulet. Hennes pappa och bröder och syster sov.
"Det är så tidigt", sa hon medan hon gäspande samlade sitt hår i en knut. "Varför är du uppe så tidigt?"
"Den där sarin kommer inte att väva sig själv. Dessutom sa din pappa att jag kunde tjäna extra om jag blir klar med sex stycken innan din bröllopsdag".
"Sex stycken? Det är en sari var tredje dag".
"Sju. Jag måste fortfarande väva din."
Poornima skakade på huvudet. Hon skar av en gren från neemträdet och tuggade på den. När Savitha väl hade slagit sig ner vid sin vävstol kom Poornima med te åt henne. Savitha smakade på det. Drack lite till. "Inget socker?"
"Pappa spar allt till bröllopet".
"Har han ens sett dig än ?"
Poornima ryckte på axlarna. "Jag har ju sagt att han skrivet sina examensprov"..........


Önskar er alla en fin söndag !




'
'

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar