torsdag 21 december 2017

JULENS MATRECEPT














Go' kväll i "stugorna" !
Dagarna i december har gått i ett rasande tempo. Det gick nu upp för mig att det är dags att börja handla det som ska göras innan jul. 
Hmm.....ja vad ska vi ha då för något på julbordet.....
Något nytt, något vegetariskt, något traditionellt, något orientaliskt, något danskt......??
Hmmm.....får väl göra några snabba beslut innan det bär av in till julruschen och stressen i butikerna.

Juliga köttbullar med smak av kryddorna kanel, nejlikor och ingefära i är ett måste här i huset.


4 port, ca 40 st.
Ingredienser:
0.75 dl havregryn
1 dl vatten
0.5 dl grädde
1 tsk salt
3 krm malen svartpeppar
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
0.5 tsk malda nejlikor
1 st ägg
500 g blandfärs
eller nötfärs

Gör så här:
Blanda havregryn, potatismjöl, vatten och grädde. Låt stå och dra 10 min.

Under tiden, tillsätt salt, svartpeppar, kanel, ingfära, nejlikor och ägg. Rör ihop allt med en sked.

Tillsätt köttfärsen och blanda till en jämn smet med en sked.

Rulla runda köttbullar antingen med händerna eller använd två matskedar.

Stek köttbullarna, ca 20 st åt gången, i en stekpanna ca 10 minuter på medelhög värme. Man kan om man vill ha lite högre värme först och sedan sänka värmen så att köttbullarna inte blir brända på ytan men väl genomstekta.

Skaka stekpannan då och då så att köttbullarna får en rund stekyta.

En viss Herr Kalle Jansson ska avnjutas med kaviar som alltid.


4 port.

Ingredienser:
3 gula lökar
3 msk smör
10 potatisar av mjölig sort
1 ask ansjovisfiléer (à 125 g)
3 dl vispgrädde
1 liten tub kaviar (à 125 g)
2 msk ströbröd

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C.

Skala löken och skär den i tunna skivor. Fräs den mjuk i 1/3 av smöret. Skala potatisen och skär den i tunna strimlor.

Varva potatis, lök och ansjovisfiléer i en smord ugnssäker form, avsluta med ett lager potatis.

Droppa över lite ansjovisspad. Vispa ihop grädde och kaviar och häll det över ströbrödet och klicka över resten av smöret.

Grädda mitt i ugnen tills potatisen känns mjuk och gratängen har fin färg, 45-50 minuter


Och så till det söta och goda som har varit min favorit sedan typ hundra år sedan är Ris a la Malta som går att variera hur mycket som helst. Jag har inte riktigt bestämt än hur jag ska tillaga den ännu.
Återkommer om det lite senare.

Mintkyssar finns alltid med på julafton och är försvinnande goda.
Men det är något skumt med mintkyssarna och det är att de är försvunna på juldagens morgon oavsett hur många som gjordes inför julaftonen.😕
Kan ju vara den där tomten ........hmm.....














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar